top of page

mac's cooking

McCooking_logo.jpg

Welcome bij Mac's Cooking waar je terecht bent voor (on-)gezonde recepten en eettips. Elke week deelt Mac hier een origineel en door hem in zijn eigen keuken zelfgemaakt. Tenzij anders aangegeven zijn de recepten voor 4 personen. Proberen maar en smakelijk eten! 

Mac's BB met R

Bruine Bonen met Rijst (BB met R) is een van de gerechten die Surinamers uit de Nederlandse keuken hebben genomen en hebben "ge-ver-Surinami-seerd" ©.  If that is even a word. Weet je wat? Ik eigen het me toe!  

Wat heb ik nodig Mac?

BB

- 2 potten Gewoon® Bruine Bonen

- 3 tomaten (middel groot)

- 1 Ui (groot)

- 6 Teentjes Knoflook

- 1 Selam blad/Lauriel blad

- 6-10 pigment korrels (Lontai)

- 3 verse bosuitjes 

- 1 potje tomatenpuree/3 eetlepels Ketchup

- Pakje Lufo® Zoutvlees (klein)

- 2 Unox ® Rookworsten

- 500 gram Dijfilet

R

- 4 kopjes Basmati Rijst

Zuur

1 Rode Ui (Groot)

Azijn

Suiker

1 Lauriel Blad

Kruidnagel

bbmetr_prep.jpeg
BBmetR.jpeg

Met alles is voorbereiding Key. Hoe beter je voorbereid des te makkelijker koken gaat en kleiner de kans dat het fout zou kunnen gaan.

Pre-game

Begin met het "wassen" en schoonmaken van de kip. Surinamers wassen altijd hun kip met azijn of met zuur. Ik gebruik azijn omdat ik dat altijd in huis heb. Met alle ziekten tegenwoordig is het belangrijk om je eetwaren en in het bijzonder vlees goed schoon te maken. Ik laat mijn vlees meestal gewassen even onder water (met een flinke scheut azijn) in een bak staan. 

In tussen spoel ik mijn zoutvlees af en doe het in een pot met genoeg water tot dat het vlees er onder ligt. Dit kook je 1 - 2 keer uit. Een tip is om een houten lepel in je pot te doen en dan het vlees te koken. Hierdoor voorkom je dat het gaat overkoken. 

Vervolgens snij ik de Unox worsten in dunne plakjes van ongeveer 1 - 1,5 cm.  Dit leg je op een bord.

De kip afspoelen en in dunne reepjes snijden. Niet te dun want het is niet de bedoeling dat je het niet meer kan vinden als het eenmaal klaar is. 

Het zoutvlees idem. Afspoelen en in stukken snijden. Ik hou van grote stukken omdat ik bij mij thuis de enige ben die dit eet.

Ik doe al mijn vlees bij elkaar op een bord. In dit geval is de kruis besmetting klein.

The Greens

Uien snij ik het liefst in kleine blokjes maar ik heb  kleine kids die uien niet lekker vinden dus snij ik ze gewoon groot zodat ze ze er makkelijk uit kunnen vissen. Voorgesneden uien kan je ook heel makkelijk kopen bij je locale "Supermarkt"!

Knoflook snij ik ook zo fijn mogelijk maar wel dat ik het nog kan zien. Ik ben gek op knoflook dus eet dat graag. Maar niet getreurd want ik hou ook van Mentos kauwgum so we good! 

Tomaten gewoon in 4 stukken snijden. Ik haal de zaadjes weg. Ik heb ooit geleerd en later ook weer in een kookprogramma gezien dat de zaadjes niet goed zijn voor de werking van je darmen. To Much Info right?! Ik weet maar ik heb het liever wel gemeld dan gewoon niet.

Bosuitjes, goed wassen uiteinden eraf snijden. Ik snij ze ook dwars door het midden als ze echt vies zijn. Er gaat heel vaak vuil tussen de blaadjes zitten. I am for "goed voor de weerstand" maar er zijn grenzen.

Game Time

Ik gebruik een grote pot/pan die het liefst niet snel of helemaal niet aanbrandt. Het fornuis/je kookplaat aanzetten op standje 7 (van 10). 3 Eetlepels olie en een dun plakje (nog geen 0,5cm) margarine. Wanneer de margarine gesmolten is doe je de knoflook erbij. Ik laat ze een beetje goudbruin worden. Dan de uien. Door elkaar draaien. Zoutvlees toevoegen. Weer "roeren". Kip erbij. Even laten bakken voor een minuut of 3. Een glas water bijdoen. Tomaten, pigmentkorrels, selamblad en de helft van blikje tomaten puree. Ik laat dit dan een 20-30minuten sudderen zodat de kip gaar kan worden. 

Intussen spoel je 3 - 4 koppen Basmati rijst. Dit is afhankelijk van je bezoek. Zijn ze echt gierig of gewoon Surinaams dan zou ik voor 2 extra koppen rijst gaan. Surinamers eten RIJST met Bruine Bonen. 🤣Mijn keuze voor Basmati is dat ik het gewoon lekker vind. Pandan is ook lekker maar in my experience wordt het een te natte bedoeling met de "saus" van de BB.

Ik gebruik een Magnetron/Rice Cooker of gewoon een Rice Cooker om de rijst te koken. Heb je die niet of ken je het gewoon niet check je local Toko?! Weet je niet wat een toko is? dan denk ik dat er geen hulp meer voor je is.  😁Ik haat rijst koken in een pan.​ In de Magnetron op Max, 15 minuten met een kootje water. (Je plaatsje wijsvinger op de rijst en vult het met water tot je eerste vingerkootje.)

Terug naar de BB. Ik gooi nu de rookworst erbij en laat het geheel nog 10 minuten doorkoken. Tijd zat om je zuur te maken. De grote rode ui schoonmaken en vanuit boven gezien in 8 gelijke delen snijden. Zuurwater maken verschilt per persoon. Dit is mijn manier wat ik tijdens mijn studenten tijd heb bedacht. De verhouding water:zuur is 3:2. Ik gebruik een beetje heet water. Suiker naar smaak toevoegen. Uien, lauriel blad en kruidnagel toevoegen. Je kan er ook komkommer en/of vers gesneden peper toevoegen. Hou er rekening mee dat je dan geen heet water gebruikt omdat anders je komkommer bruin kan worden. 

Last Quarter

We voegen nu de 2 potten Bruine Bonen toe. Het geheel omscheppen en dit blijven doen tot alle vlees en bonen door elkaar is. Ik laat dit dan nog 10 minuten goed doorkoken. En klaar. Ik gebruik Helen's Javaanse peper en gebakken uitjes om het eten nog extra lekker te maken. Smakelijk eten en uhmmm swappennnnn. 

Over Time

Heel misschien zou het kunnen voorkomen dat je het geheel nog wat langer moet laten koken. Het hangt er een beetje vanaf hoe je "fornuis" werkt. Koken is not an exact science. Het is vallen en opstaan en dingen uitproberen. Wat voor mij werkt hoeft niet voor jou te werken en omgekeerd. Probeer het en als je nog wat tips of tricks nodig hebt stuur me een message via mijn Instagram account, maccooking.

Jack In The Box

Voor de mensen die van agoetere (varkensstaart) houden kan je dit net als zoutvlees goed uitkoken. Hou er wel rekening mee dat het een langere "uitkook" tijd heeft. Je kan gemiddeld rekenen op een kooktijd van 30-45 minuten. Ik zou dit doen voor dat je echt begint met "preppen" voor je BB met R. Proef net als bij Zoutvlees je zout gehaalte. Te veel zout is niet goed.

Genietse en meet zodat je weet wat je eet. Peace & Love. Mac Out.

Gezondheidsgehaalte cijfer: 6

#maccooking #duncanmacdonald #macgettingfit

DISCLAIMER

Ik ben geen professionele kok maar slechts een liefhebber van een uit de hand gelopen hobbie wat in een passie is overgelopen. Ik ben daarom ook niet verantwoordelijk voor dingen die fout kunnen maken of inaccurate statements. Ik schrijf zoals ik praat en het is niet mijn bedoeling mensen te beledigen. En als je het niet leuk vindt kan je ook makkelijk het kruisje aanklikken en weg is de pagina. 

bottom of page